Tools
A+ A A-

Viezurele (Meles meles L.)

Denumiri:

Bursuc, bursuca, pui de bursuc, viezure, viezuroaica, pui de viezure.

Descriere:

Animal plantigrad, ce pare sa faca legatura intre Mustelide si Urside, este interesant atat prin infatisarea lui, cat si prin modul retras de viata. Are corpul indesat, mai gros in partea din spate decat in partea anterioara, care incepe printr-un bot ascutit. Picioarele sunt scurte si inzestrate cu cate 5 degete, prevazute cu gheare puternice, adaptate pentru sapatul vizuinilor. Blana este compusa din peri aspri, aproape teposi, relativ lungi, de culoare alba-galbuie la baza, negri la mijloc si albiciosi la varf, combinatie care induce impresia generala de culoare sura-alburie. Partea de jos a gatului, pieptul, abdomenul si picioarele sunt negre-cafenii. Specifica este culoarea alba a capului, cu doua dungi negre care pornesc de la nas, cuprind ochii si urechile si se largesc, estompandu-se pe fondul culorii gatului. Ochii sunt mici, ca de altfel si urechile rotunjite la varf. Mirosul specific este determinat de secretia glandei perianale, foarte dezvoltata. Dimorfismul sexual nu este evident. Nici puii nu se deosebesc prea mult de adulti, decat prin marime. 

Longevitate:

Traieste circa 15 ani. Varsta se poate aprecia dupa uzura dentitiei. 

Sunete:

Mormaie si pufaie cand este atacat, se vaita cand este prins si tipa modulat in perioada imperecherii. De fapt acest sunet seamana intrucatva cu plansetul de copil.


Simturi:

Este inzestrat cu un miros excelent, cu auz foarte bun si cu vaz mediocru.


Urme:

Urmele sunt inconfundabile. Ca forma se aseamana cu urmele din fata ale ursului, dar in miniatura. Excrementele le depune in toalete amenajate in apropierea vizuinilor ori pe drumurile de ducere si de intoarcere catre acestea. Specifice sunt si potecile curatate pentru plecarea si inapoierea, discreta, la vizuina. 


Habitat:

Prefera padurile situate in apropierea campurilor cultivate agricol, din zona de dealuri, de coline si de campie. Este intalnit si in padurile masive de munte, in luncile apelor curgatoare si in campul cultivat agricol. Asadar, il putem intalni peste tot, de la limita superioara a padurii pana in Delta Dunarii, dar numai noaptea fiindca ziua se retrage in vizuini. 

Hrana:

Este un animal tipic omnivor. Mananca larve si radacini, ierburi si grane, fructe si cereale, legume si oua, soareci, pui de iepuri, reptile, iezi de caprioare s.a.m.d. Este periculos doar pentru pasarile care clocesc la sol (fazani, potarnichi, ierunci, cocosi de munte) si pentru puii mici ai iepurelui de vizuina. Consuma intamplator si cadavre. 

Dusmani:

Din cauza vietii retrase este putin afectat de dusmani. Lupul il consuma cu mare placere cand il intalneste.

Sociabilitate:

Traieste izolat, cautand femela doar in perioada imperecherii. Imediat dupa imperechere, o paraseste. Doar mama poate fi vazuta, de primavara pana toamna, cu puii din acel an dupa ea. 

Reproducerea:

Literatura de specialitate indica drept perioada de imperechere lunile iulie-august. S-au constatat insa situatii in care masculul cauta femela incepand cu luna aprilie. Probabil, perioada imperecherii este mult mai lunga, din aprilie pana prin septembrie. Femela fata in februariemartie, in vizuina, 3-5 pui orbi si golasi. Acestia deschid ochii dupa 25-30 de zile, ies din vizuina la 50-60 de zile si devin independenti doar toamna, dupa varsta de 6 luni.


Obiceiuri:

Ca si ursul, viezurele petrece iarna dormitand cateva luni in vizuina. Dormiteaza, de regula, de pe la sfarsitul lunii noiembrie pana pe la inceputul lunii martie. In timpul iernii, cand vremea este calda, paraseste temporar vizuina pentru a se hrani si pentru a defeca. In comportamentul sau nu exista nici elemente specifice hibernarii, nici somnului de iarna, deoarece nici temperatura corpului si nici respiratia nu sunt reduse decat in foarte mica masura. Nu-si strange niciodata provizii in vizuini, asa cum se afirma gresit in numeroase ocazii.

Vanare:

Singura metoda care da rezultate este panda la vizuina, seara si dimineata. La goana se impusca absolut intamplator. Se mai poate vana cu cainii la vizuina, dar metoda, spre deosebire de vanatoarea la vulpe si la pisica salbatica, impune saparea acesteia orientata dupa latratul cainilor. Aceasta fiindca viezurele nu accepta sa fie alungat de caini afara din vizuina decat in situatii de exceptie, deoarece se apara mult mai eficient in interiorul acesteia. Se impusca folosindu-se arma lisa, cu alice de 3,5 - 4,0 mm, sau arma cu glont de calibru mediu, in perioada 1 august-31 martie. Trofeul conventional il constituie craniul, iar trofeul neconventional, parul lung si aspectuos din coama, strans in pampon, ori blana intreaga naturalizata covor.

2012 AJVPS Bihor - Toate Drepturile Rezervate