Tools
A+ A A-

Graurul (Sturnus vulgaris L.)

Descriere:

Este oaspete de vara, intalnit in efective foarte mari in Romania. Soseste la sfarsitul lunii februarie si pleaca toamna tarziu. Se recunoaste dupa culoarea neagra, impestritata cu pete albe, mai intense iarna. Vara are ciocul galben si culoarea mai vie, toamna are ciocul
cenusiu si culoarea mai mata. Se afla tot timpul in miscare, in cautare de insecte, fructe, seminte etc. Traieste in stoluri, exceptand perioada de cuibarit. Stolurile sunt uneori de dimensiuni uriase, membrii acestora zburand perfect sincronizat. Innopteaza cu precadere in stufarisuri, facand o zarva de nedescris. In zbor scoate continuu strigate scurte si aspre. Cantecul sau este insa melodios, compus din fluieraturi, combinate cu foarte multe sunete imitate. Cuibareste in scorburi, in crapaturi din ziduri, sub tiglele caselor parasite, in cuiburi artificiale si in alte asemenea locuri care ii asigura protectia puilor. Cuibul este amenajat din fibre vegetale si din fulgi, la construirea lui contribuind atat masculul, cat si femela. Incepand din luna aprilie, femela depune 5-6 oua, care sunt clocite alternativ de cei doi parteneri, circa 14 zile. Puii sunt nidicoli. Scoate doua serii de pui pe an.

Vanare:

Se vaneaza in perioada 1 septembrie - 28 februarie, cu alice de 2 mm.

2012 AJVPS Bihor - Toate Drepturile Rezervate